Faceți cunoștință cu capcanele calorice din salate:
Sunt sigură că și tu ai mâncat salate care conțineau mai multe calorii decât un BigMac! Și eu am făcut-o…. de nenumărate ori, mai des decât am mâncat BigMac….
Haideți să analizăm pe rând capcanele calorice din salate:
- Crutoane, focaccia – preparate din făînă albă și alte ingrediente procesate, înseamnă un plus de calorii și carbohidrați simpli care nu aduc un aport benefic organismului. Dacă nu poți renunta la pâine, îți recomand felii de pâine integrală crocantă tip FinnCrisp sau Wasa
- Brânzeturi (mozarella, parmezan, blue cheese, feta) – știu, sunt delicioase în salată și sunt o sursă bună de proteine și calciu în bolul ăla mare plin de fibre fără gust, și eu mă dau în vânt, dar dacă ai luat-o pe drumul pierderii în greutate, uită o perioada de ele… conțin tot ce e mai gras din lapte, iar dacă e feta de capra sau mozarella de bivoliță, e și mai gras… soluția este utilizarea brânzeturilor degresate. Îți recomand telemeua light de la Hochland
- Șuncă/mezel/cărnuri prăjite – offf, mi s-a întâmplat de câteva ori să comand salată cu pui și de fapt să primesc un mezel de pui tăiat cubulețe. La cât de procesate sunt mezelurile și la cât de multă grăsime conțîn, în detrimentul cărnii normale, sau chiar zahăr și alte substanțe greu de pronunțat, numai sănătoase nu sunt, chiar și într-o salată. În funcție de modalitatea în care a fost preparată, carnea de pui poate face o salată să fie hipercalorică sau nu. Friptura de pui prăjită în ulei furnizează circa 100 de calorii și peste 20 de grame de grăsime pentru o porție. În cazul în care carnea este gătită pe grătar, fără piele și fără alte grăsimi adăugate, atunci este ok.
- Ulei – Asezonarea unei salate cu ulei poate suplimenta aportul caloric al preparatului cu 140 de calorii și 15 grame de grăsime pentru fiecare porție. Și oțetul are calorii, cât și glucide. În locul acestuia îți sugerez zeamă de lămâie, dar recunosc că nu am un înlocuitor pentru ulei, doar alege un ulei de măsline extravirgin și fii cât mai zgârcită când torni peste salata ta proaspătă.
- Măslinele – Extrem de prietenoase cu sănătatea, abundă totuși în grăsimi monosaturate. Nu sunt chiar bombe calorice, au în medie 5 calorii per bucată, dar vreo 25 de astfel de măsline fac lingura aia de ulei de care am zis mai sus. Tocmai de aceea m-am gândit la ele și le-am menționat, însă sunt sigură că salata ta nu este doar cu măsline 📷
Ah, si sa stii ca majoritatea celor negre din magazin sunt mai putin sanatoase decat maslinele verzi, brune sau violet.. Apropo, dacă vrei să pierzi în greutate, evită-le totuși pe cele umplute cu migdale, sunt o sursă suplimentară de grăsimi.
- Dressing – Cea mai periculoasă opțiune de asezonare a unei salate este folosirea sosurilor procesate din crema de brânză, maioneză, smântână etc, o bombă de grăsimi și calorii. Când văd sosurile pe care le pun ăștia la restaurante în salate, îmi pun mâinile în cap că numai salată sănătoasă nu e aia. Dressingurile pe care le folosesc adesea bucătării de restaurante sunt că niște sabotori ai clientului care își dorește o alimentație curată și sănătoasă. Cred că sunt mai grave decât mezelurile din salate….
- Ton în ulei – Tonul este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitate, acizi graşi omega 3, dar şi importante cantităţi de vitamine. Totuși forma în care peştele este consumat influenţează potenţialul său benefic. Tonul în conservă este un aliment sănătos, cu condiţia să alegem varianta în suc propriu. Conservele cu ton sau cu orice alt peşte în suc propriu sunt mai bune decât cele în ulei, nu doar din cauza conţinutului caloric crescut al acestora din urmă, dar și pentru că peștele în suc propriu reţine mai bine acizii omega 3. Sub nici o formă nu sunt indicate conservele în sos tomat sau cu diverse sosuri de tip maioneză, care pot conţine conservanţi, aditivi şi alte E-uri. Tonul este și un peste care nu acumulează mercur, deci coborâți la Mega și alegeți conservă corectă 📷
- Nucile – Migdalele, alunele, caju, și alte nuci sau seminte sunt adaosuri minunate în orice salată întrucât sunt bogate în proteine și microelemente importante, dar în același timp sunt fructe oleaginoase, conțîn ulei. Folosește cantități reduse, pentru a nu te expune riscului îngrășării.
- Cartofi – Aici mă refer la așa numită salată orientală, sau salată de iarnă după cum am mai auzit că este numită în alte părți. Această salată de cartofi nu are nimic în comun cu felurile de mâncare de inspirație orientală, dar nu ăsta este subiectul textului de azi, ci aportul nutritiv. Deși este realizată pe bază de cartofi fierți, salata orientală nu este un produs dietetic, așa cum ai putea crede. De fapt cartoful nu este un produs dietetic în nici o formă de preparare. Este un carbohidrat simplu fără prea mari beneficii nutritive, doar umple stomacul…
- Paste (pene, farfalle, etc.) – Nu am înțeles niciodată salata cu paste. Nu aduc nici măcar vreun gust suplimentar salatei. Doar carbohidrați simpli din făînă albă, la fel că focaccia
- Fructe (ananas, mere, merișoare) – Prea multe fructe pot transformă salata în desert, fructele conțin fructoza, ceea ce este tot un fel de zahăr dar neprocesat, iar în cantitate prea mare pot sabota planurile de pierdere în greutate. Ananasul bine copt este foarte dulce datorită cantității mari de fructoza, iar cel din salate provine de obicei din conserve în care ananasul este păstrat într-un sirop format din apă cu zahăr. Merișoarele sunt fructe uscate bogate în antioxidanți pe care ești tentată să le consumi datorită proprietăților benefice, doar că în majoritatea cazurilor merișoarele din comerț conțin zahăr adăugat pentru că în stare naturală sunt foarte acre. Merele, pe cât de sănătoase și benefice sunt, pot transforma și ele salata într-o capcană dacă vorbim de un mix de crudități cu mere asezonat cu maioneză. Mulți comercianți pun o cantitate prea mare de mere în acest mix atât datorită gustului cât și pentru că merele sunt ieftine și ușor de găsit, dar s-ar putea să fie un aport prea mare de fructoza cu grăsimi dacă îți dorești să pierzi masiv în greutate.